Quantcast
Channel: Ziar InfoBraila-Stiri de ultima ora Braila - Ultimele stiri ale zilei » Alin CRISTEA
Viewing all 348 articles
Browse latest View live

EXCLUSIV Lotul “Mita la Rutiera”: 11 politisti retinuti, 10 sub control judiciar, iar 5 au colaborat cu procurorii

$
0
0

rutiera descinderi11 dintre cei 26 de politisti saltati de procurorii Parchetului General, luni, in dosarul "Mita la Rutiera" au primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore, iar in aceasta seara vor fi dusi  in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva, potrivit procurorului care a inaintat propunerile instantei.

Alti zece politisti au fost eliberati sub control judiciar, in timp ce cinci agenti au scapat de acuzatii pentru ca ar fi colaborat cu anchetatorii, conform unor surse judiciare. Sub control judiciar se afla si unul dintre soferii care a dat spaga pentru a scapa de sanctiunile oamenilor legii.

Cei 21 de politisti care sunt urmariti penal au fost acuzati de procurori de luare de mita si abuz in serviciu.

Daca instanta va decide ca cei 11 agenti sa stea in Arest pentru 29 de zile, acestia vor fi suspendati din Politie. De asemenea, cei zece politisti cercetati sub control judiciar au fost pusi la dispozitiei, ceea ce inseamna ca desi se vor prezenta la serviciu, nu vor mai avea voie sa poarta arma si vor face doar munca de birou.

Perchezitii la Rutiera

Procurorii Parchetului General si politisti de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au descins la Politia Rutiera, luni, la primele ore ale diminetii, intr-un dosar care vizeaza 26 de agenti de politie, suspectati ca ar fi primit mita.

De asemenea, perchezitii au avut loc si la 13 locuinte ale unora dintre suspecti. In dosar mai sunt cercetate 9 persoane care ar fi dat spaga politistilor cand au fost prinse incalcand legislatia rutiera.

12 dube ale Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane au impanzit stradutele din jurul Politiei Rutiere, aducand mai multe persoane, marea majoritate politisti, care, dupa ce au stat cateva ore in sediul Politiei, au fost urcate in masini si duse la Parchetul General, unde au fost audiati. Niciunul dintre suspecti nu a recunoscut in fata camerelor de luat vederi ca ar fi dat sau primit spaga, unii dintre ei spunandu-le jurnalistilor ca nu cunosc motivele pentru care au fost ridicati de mascati.

"Un dosar care vizeaza fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie, in care sunt vizati politisti si alte persoane fara calitate speciala. Vor fi duse la Parchetul de pe langa Inalta Curte si acolo se stabileste ce calitate au fiecare, martori sau suspecti", ne-a declarat avocatul Sorin Constantin Ispas, aparatorul a doi dintre suspecti.

Nu doar politistii de la Rutiera au fost luati in vizor de procurorii, ci si agenti de la Biroul de Ordine Publica. Din informatiile obtinute de Ziarul Infobraila, aproximativ jumatate din agentii de la Politia Rutiera au ajuns in fata procurorilor de la Parchetul General.

”Procurori din cadrul Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casatie si Justitie fac cercetari intr-o cauza penala avand ca obiect savarsirea unor fapte de coruptie de catre politisti, care, in exercitarea atributiilor de serviciu, in schimbul primirii de bani sau alte foloase, nu au luat masurile legale cu ocazia depistarii si sanctionarii contraventionale a unor persoane care au incalcat normele legale referitoare la regimul rutier”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

In perioada ianuarie-aprilie 2015, politistii au primit mita de la 9 soferi care au incalcat regulile in trafic, dar care au dorit sa scape basma curata. Pentru sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei, agentii de politie au inchis ochii, insa Directia Generala Anticoruptie nu.

Anchetatorii au ridicat documente, procese-verbale si sume de bani in timpul perchezitiilor.

"Nu va e rusine sa spuneti ca am luat mita. Nu stiu nimic", a raspuns una dintre persoanele urcate in duba de mascati, intrebata de jurnalisti daca a primit sau a dat spaga.

In documentarea activitatii infractionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, ceea ce inseamna ca, mai mult ca sigur, discutiile legate de primirea mitei au fost inregistrate.


VIDEO Saracia l-a ucis pe un tanar din Baldovinesti: A murit in chinuri pentru ca nu a mai avut bani de medicamente

$
0
0

Bolnav de epilepsie inca din adolescenta, un tanar, in varsta de 25 de ani, din satul Baldovinesti – aflat la doar 8 km de oras, a murit in chinuri, familia nemaiavand bani sa-i cumpere medicamentele care-l tineau in viata.

Locuia impreuna cu bunica si cu fratele mamei intr-o cocioaba din lut, la marginea localitatii, impartindu-si tineretea intre epuizanta munca cu ziua si groaznicele crize epileptice. Desi boala ii transformase viata intr-un calvar, Marian nu se lasa cu una cu doua si umbla din vecin in vecin, dand cu sapa sau facand alte treburi prin gospodarii, pentru a castiga un ban.

Tanarul era foarte linistit si respectuos, dupa cum spun vecinii, insa epilepsia nu-l lasa sa aiba o viata normala. Lesina chiar si de 3 ori pe zi, insa bunica il ajuta sa-si ia medicamentele si totul trecea de parca n-ar fi fost. O iubea nespus de mult pe batrana care desi de abia isi mai duce picioarele, il ingrijea si ii facea mancare de cand parintii lui s-au despartit si l-au lasat de izbeliste.

In dimineata zilei de ieri, bunica a intrat in camaruta unde locuia nepotul, iar ceea ce a vazut a inlemnit-o. "Mititelul ei" era intins pe jos, lovit la cap, intre pat si masa, fara suflare. Orice incercare de salvare a tanarului a fost in zadar: una dintre sutele de crize epileptice s-a dovedit a-i fi fatala.

De aproape doua saptamani, Marian nu a mai luat tratamentul pentru epilepsie. Bunica nu a mai avut bani, primind lunar doar un ajutor mizer de aproximativ 150 de lei, unchiul nu a mai avut de munca, iar lui ii era prea rau pentru a-si mai pune spatele la munca.

Desi timp de 10 ani, de cand a aparut boala, nu i-au lipsit medicamentele, luna aceasta saracia, in care de altfel se nascuse, i-a curmat viata. Unii vecini, care-l stiau de mic, spun, desi suna dur, ca "asa a fost mai bine pentru el".

Bunica, cu ochii de un albastru aprins, nu a mai avut nici lacrimi sa-l planga, tanguindu-se si intrebandu-se cu ce bani il va inmormanta.

INTERCEPTARI Mita la Rutiera / Agentul Marius Bunea, nepotul lui Bunea Stancu, inregistrat cand lua spaga / Ion Emanuel venea beat la munca

$
0
0

Ion EmanuelPentru a intra in cercul politistilor spagari de la Rutiera, cinci ofiteri de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au fost folositi, sub identitati false, pe post de soferi sau chiar de agenti de politie. Un astfel de exemplu este al "Andreei Lungu", ofiter DGA care a fost detasat la Rutiera pentru a observa care era modul prin care mita ajungea la politisti.

Banii primiti de la soferi pentru ca politistii sa inchida ochii la incalcarile legislatiei rutiere erau denumiti "bete", "bastoane" sau "bilete", conform EVZ.ro.

Agentul " Andreea Lungu" a observat in timpul serviciului cum colegii sai se faceau ca nu vad contraventiile rutiere daca primeau "bilete", cum interveneau pentru rudele sefilor sau cum, cel mai grav, musamalizau accidente cu victime. Conform stenogramelor aflate la dosar, agentul de politie Ion Emanuel (foto dreapta) consuma bauturi alcoolice chiar si in timpul serviciului.

bunea rutiera 2 Printre cei 11 politisti retinuti de procurorii Parchetuli General se afla si agentul Marius Bunea (foto stanga), nepotul fostului presedinte al Consiliului Judetean – Gheorghe Bunea Stancu.

Bunea a fost inregistrat pe data de 1 aprilie 2015 cand i-a cerut unui sofer suma de 200 RON pentru "a-l ierta" ca a mers pe strazile din municipiu cu 200 km/h.

STENOGRAME:

Andreea: Cred ca a avut doua sute…Asta este, stai, stai, vai de capu’ meu, Marius.

Marius Bunea: Ia!

Andreea: Ce?

Marius: [neinteligibil]

Andreea: Unde sa-i pun?

Marius: Acolo…[in imagine se aude o masina plecind in viteza]

Andreea: Aoleu, ba… tot cu doua sute pleaca.

Marius: [vorbeste la telefon] Sa nu-mi zici, sa nu-mi zici…Bine, hai, bine, bine, pa, pa.

Andreea: Deci asta a dat doua milioane, da?

Marius: Aoleu, ai o gura!!!

Andreea: Lasa-ma dracu’ cu betele tale, cu betele …scobitori, bete, crezi ca eu stiu limbajul vostru? Iarba, buruiana… Unde-i bag?

Marius: [neinteligibil]

Andreea: A avut doua sute la ora, nemernicu’!

Marius: [ride]

Andreea: Braila, cincizeci ALB?

Marius: Da, da-i baiat de treaba: „Problema stii care este? Dau numai de tine, dau si de altii”.

Andreea: I? Ca ce?

Marius: Zic, cum p… mea se intimpla ca dai numai de mine? Dar el cica…„problema este ca nu dau numai de tine, dau si de altii” [ride].

EXCLUSIV 5 politisti, arestati pentru 29 de zile / 6 politisti, arest la domiciliu / Marius Bunea, arest la domiciliu

$
0
0

11 dintre cei 26 de politisti saltati de procurorii Parchetului General, luni, in dosarul "Mita la Rutiera" au primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore, iar ieri seara au fost dusi  in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva. Magistratii i-au trimis dupa gratii doar pe 5 dintre agentii acuzati ca au luat spaga de la soferii care incalcau legislatia rutiera, pentru ceilalti 6 dispunandu-se arestul la domiciliu.

Printre agentii care au primit "arest la domiciliu" se afla si Marius Bunea, nepotul lui Gheorghe Bunea Stancu.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Cei 11 politisti vor fi suspendati din Politie. De asemenea, cei zece politisti cercetati sub control judiciar au fost pusi la dispozitiei, ceea ce inseamna ca desi se vor prezenta la serviciu, nu vor mai avea voie sa poarta arma si vor face doar munca de birou.

Alti zece politisti au fost eliberati sub control judiciar, in timp ce cinci agenti ar fi colaborat cu anchetatorii, fiind cercetati in stare de libertate, conform unor surse judiciare. Sub control judiciar se afla si unul dintre soferii care a dat spaga pentru a scapa de sanctiunile oamenilor legii.

Cei 21 de politisti care sunt urmariti penal au fost acuzati de procurori de luare de mita si abuz in serviciu.

 

Perchezitii la Rutiera

Procurorii Parchetului General si politisti de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au descins la Politia Rutiera, luni, la primele ore ale diminetii, intr-un dosar care vizeaza 26 de agenti de politie, suspectati ca ar fi primit mita.

De asemenea, perchezitii au avut loc si la 13 locuinte ale unora dintre suspecti. In dosar mai sunt cercetate 9 persoane care ar fi dat spaga politistilor cand au fost prinse incalcand legislatia rutiera.

12 dube ale Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane au impanzit stradutele din jurul Politiei Rutiere, aducand mai multe persoane, marea majoritate politisti, care, dupa ce au stat cateva ore in sediul Politiei, au fost urcate in masini si duse la Parchetul General, unde au fost audiati. Niciunul dintre suspecti nu a recunoscut in fata camerelor de luat vederi ca ar fi dat sau primit spaga, unii dintre ei spunandu-le jurnalistilor ca nu cunosc motivele pentru care au fost ridicati de mascati.

"Un dosar care vizeaza fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie, in care sunt vizati politisti si alte persoane fara calitate speciala. Vor fi duse la Parchetul de pe langa Inalta Curte si acolo se stabileste ce calitate au fiecare, martori sau suspecti", ne-a declarat avocatul Sorin Constantin Ispas, aparatorul a doi dintre suspecti.

Nu doar politistii de la Rutiera au fost luati in vizor de procurorii, ci si agenti de la Biroul de Ordine Publica. Din informatiile obtinute de Ziarul Infobraila, aproximativ jumatate din agentii de la Politia Rutiera au ajuns in fata procurorilor de la Parchetul General.

”Procurori din cadrul Parchetului de pe langă Inalta Curte de Casatie si Justitie fac cercetari intr-o cauza penala avand ca obiect savarsirea unor fapte de coruptie de catre politisti, care, in exercitarea atributiilor de serviciu, in schimbul primirii de bani sau alte foloase, nu au luat masurile legale cu ocazia depistarii si sanctionarii contraventionale a unor persoane care au incalcat normele legale referitoare la regimul rutier”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

In perioada ianuarie-aprilie 2015, politistii au primit mita de la 9 soferi care au incalcat regulile in trafic, dar care au dorit sa scape basma curata. Pentru sume cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei, agentii de politie au inchis ochii, insa Directia Generala Anticoruptie nu.

Anchetatorii au ridicat documente, procese-verbale si sume de bani in timpul perchezitiilor.

"Nu va e rusine sa spuneti ca am luat mita. Nu stiu nimic", a raspuns una dintre persoanele urcate in duba de mascati, intrebata de jurnalisti daca a primit sau a dat spaga.

In documentarea activitatii infractionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, ceea ce inseamna ca, mai mult ca sigur, discutiile legate de primirea mitei au fost inregistrate.

Cum functiona MAFIA DE LA RUTIERA / “Mi-am luat sandwich din spaga” / “E nebunia lui Salam” / “Niste creme pentru doamnele noastre?”

$
0
0

Politia-Rutiera1Cei 11 politisti arestati in dosarul "Mita la Rutiera", 5 arestati preventiv si 6 la domiciliu, au dezvoltat o adevarata mafie in interiorul institutiei, care pleca de la initierea noilor agenti in tainele spagii si pana la stabilirea unor coduri si reguli proprii, care au crezut ca ii vor feri de procurori. Decizia Tribunalului Bucuresti, in ceea ce ii priveste pe politistii arestati la domiciliu, a fost contestata de procurori, care ii vor pe toti cei 11 in spatele gratiilor.

Unul dintre cei care au scapat de arest, agentul Florin Balacea, le tinea mai tinerilor sai colegi adevarate lectii despre cum trebuie sa discute cu soferii care au incalcat legislatia rutiera pentru a obtine de la acestia sume de bani. Balacea le spunea unor colegi, conform stenogramelor din dosar, publicate de Evenimentul Zilei, ca baietii "de treaba" se cunosc "dupa fata".

„De exemplu il citesti si tu pe baiat de treaba … se cunoaste dupa fata. Il faci sa auda, adica sa fie clar, «Sanctiunea este de nouasute treizeci de lei», ma rog, «noua milioane trei sute». Da? Si cu asta trebuie penalizat …pleci …stai asa, stai cat mai lasi? Pac, pac…incearca, stii…chestia ii ca parca … sa ii faci lui o favoare, adica nu ca si cum ai iesi tu in teren. «Lasa ma, vreau si eu sa fie bine…si ce sa fac? Ce sa fac sa fie bine?»", spunea Balacea, conform sursei citate.

Pentru a putea proba faptele de coruptie ale politistilor si a descoperi circuitul spagilor, procurorii Parchetului General au folosit 5 investigatori sub acoperire, de la Directia Generala Anticoruptie, 3 femeie si 2 barbati, sub urmatoarele identitati false: o tanara politista – detasata la Biroul Rutier (Andreea Lungu), un cetatean de etnie roma care se ocupa de afaceri cu fier vechi (Dumitru Radu), un agricultor (Robert Valceanu), managerul unui salon de cosmetica (Anca Enache) si o casnica (Mona Stanciu). Toti au inregistrat discutiile purtate cu politistii de la Rutiera.

"Sa nu mai vorbesti la telefoane! Ca astia, e nebunia lui Salam!"

"Acoperita" Andreea Lungu este politista care l-a inregistrat pe agentul Marius Bunea – nepotul fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, in timp ce lua mita 200 de lei de la un sofer pe care il oprise pe o strada din municipiu pentru ca circulase cu 200 km/h.

In februarie 2015 si-a intrat in rol si Dumitru Radu – comerciantul de fier vechi, care a fost tras pe dreapta de agentii Marius Simion si Cristian Balan pentru ca radarul l-a prins cu 102 km/h in localitate. Cei doi politisti trebuia sa ii retina soferului permisul pentru 90 de zile si sa ii dea o amenda de 2.000 de lei, insa pentru ca au primit o spaga de 1.500 de lei au inchis ochii, mai scriu jurnalistii de la EVZ. Cei 1.500 de lei au fost lasati de politistul sub acoperire chiar in portbagajul masinii de politie.

Pe 3 aprilie, Dumitru Radu a dat iar de politistul Cristian Balan, care, din nou, pentru 100 de lei pusi in asigurare, s-a facut ca nu vede ca soferul vorbea la telefonul mobil si nu purta centura de siguranta. "Inchide masina si vino si tu cu ceva la masina!”, i-a zis Balan comerciantului de fier vechi.

Tot atunci, politistul Balan il invata pe Radu sa nu vorbeasca la telefon despre banii oferiti, afirmand ca "e nebunia lui Salam" si ca, daca ar putea, si-ar arunca telefoanele mobile.

Cristian Balan: "Sa nu mai vorbesti la telefoane! Ca astia, e nebunia lui Salam! Si eu, daca as putea, le-as arunca,! Sa-mi bag pu*a! Stii cum! Mai bine cu porumbelul, ba!"

Un alt echipaj de politie a picat in plasa politistei anticoruptie care juca rolul managerului unui salon de cosmetica, Anca Enache fiind prinsa in timp ce vorbea la telefonul mobil si nu purta centura. Pentru a scapa de contraventie, femeia le-a dat politistilor 50 de lei, insa oamenii legii nu s-au lasat pana nu au incercat sa obtina de la aceasta niste cosmetice pentru sotiile lor.

"Altceva nu aveti la dumneavoastra? Niste creme pentru doamnele noastre? Ceva?", a intrebat-o un agent pe Enache.

"Cat inseamna permisul pentru tine?!"

Pe 31 ianuarie 2015, agentul Daniel Hagiu, in prezent aflat in arest la domiciliu, l-a oprit in trafic pe "acoperitul" care se dadea drept un comerciant de fier vechi, insa a fost reticient in a primi spaga de 200 de lei, banuindu-l pe sofer ca il inregistreaza. Politistul i-a facut chiar si o perchezitie corporala lui Dumitru Radu.

"Ia vino incoace! Ai vreun telefon? Ai ceva pe tine? Ce vrei sa…Ia stai asa! (…) Cate… Cate camere ai pe tine?", l-a chestionat Hagiu pe "acoperit".

Si agentii Dragos Pascu si Alin-Petrisor Paraleu au primit spaga 300 de lei, numita "trei bilete", de la Dumitru Radu, acesta fiind oprit pe digul care leaga Braila de Galati. Cand "acoperitul" l-a intrebat pe Paraleu "cat" trebuie sa ii dea, politistul l-a intrebat retoric, razand: "Cat inseamna permisul pentru tine?!"

Politistul Florian-Valentin Oprescu, arestat preventiv, i-a facut unui coleg o marturisire cel putin ciudata, aratand ca legea nu insemna nimic pentru el. Oprescu spunea ca are "o placere deosebita" atunci cand ii opreste pe "saracii, cu alde Dacii", care vor sa ii dea spaga, dar o refuza.

De asemenea, politistul a povestit ca atunci cand opreste soferi care au copii in masina, primeste mita, insa apoi ii cheama pe copii si le da banii pe care i-a primit de la parintii lor: "Si la masina, il chem pe copil, vino incoa' … scot banii, ii dau la copil … nu cumva sa auda ei… nu stiu daca ii ia sau nu-i ia, nu stau sa-i urmăresc, da' ii dau banii la copil".

Pe Robert Valceanu, investigatorul care se dadea drept agricultor, agentul Alin Paraleu l-a avertizat, pe 3 aprilie 2015, ca pe un drum european se afla o masina de politie radar, asta dupa ce a primit 200 de lei spaga pentru a nu-i da 6 puncte de penalizare si o amenda.

Agentul Ion Emanuel, care, conform informatiilor din dosar, venea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice, si-a cumparat, din spaga primita de la soferi, "sandwich si suc": "Eu mi-am luat 50, am intrat in ei, in ai mei. Mi-am luat sandwich, mi-am luat suc. Acum te faci ca nu intelegi…"

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, ironie: Daca pleaca Schweighofer o sa ramanem cu padurile netaiate!

$
0
0

Tudose 1Ministrul Economiei, social-democratul Mihai Tudose, a declarat joi, la Bistrita, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu crede ca firma austriaca Schweighofer va pleca din Romania, asa cum a amenintat, daca noul Cod Silvic va intra in vigoare in forma aprobata de Parlament. De asemenea, intrebat care ar fi impactul economic in cazul in care Schweighofer va pune, totuşi, lacatul pe obiectivele din tara noastra, Tudose a precizat ca singurul efect ar fi faptul ca "o sa ramanem cu padurile netaiate".

"In ce masura sunt aceste amenintari ale marilor operatori, ca, domnule, noi inchidem, plecam … nu pleaca nimeni. Nu pleaca cainele de la macelarie, stati linistiti. Dar, evident, avand bugete mari, pierzand cumva sume foarte mari, sunt foarte agitati. (…) Codul Silvic nu a fost facut pentru o firma sau impotriva unei firme. Vorbim de principii, de niste procente, de niste contingente. Cine se incadreaza acolo, bine, cine nu, asta e. Daca avem 10 pomi de taiat, nu va inchipuiti ca, daca pleaca unul cu drujba, pomii aceia raman netaiati. Dar cei 10, nu 11, si nu cineva sa ii taie pe toti, nu monopol", a spus ministrul.

Mihai Tudose crede ca, pana la intrarea in vigoare a noului Cod Silvic, este nevoie de luarea unor masuri tranzitorii, cum ar fi interzicerea exportului de masa lemnoasa neprelucrata.

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer ameninta Guvernul cu procese daca va fi adoptat Codul silvic in forma actuala, transmitandu-i o scrisoare premierului Victor Ponta in care arata ca documentul incalca normele europene privind competitia. Austriecii reamintesc investitiile de sute de milioane de euro facute in Romania si faptul ca au peste 3.500 de angajati.

Mihai Danut (PC) i-a spus lui Simionescu ca nu va trece la PNL

$
0
0

simionescuPrimarul Aurel Simionescu a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca l-a intrebat pe senatorul Mihai Danut, liderul PC Braila, daca va trece la PNL, precizand ca raspunsul parlamentarului a fost negativ.

“Nu am un motiv sa spun ca-l cred sau nu-l cred. Noi ne cunoastem  de foarte multa vreme si l-am intrebat despre ce vorbim, da sau ba. Si a spus ca nu. I-am spus: “Mai, dar domnul Boboc zice ca…”. “Nu, si eu am vorbit cu el, dar nu”. Asta a fost discutia de sambata (n.r. 9 mai)”, a precizat edilul.

Simionescu a mai adaugat faptul ca PC isi doreste sa se alieze cu PLR, partidul condus de fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

Senatorul Mihai Danut, liderul Organizatiei Judetene PC si vicepresedinte al partidului la nivel national, isi pregateste trecerea in tabara liberalilor. Conform informatiilor obtinute in exclusivitate de Ziarul Infobraila, senatorul a purtat mai multe discutii la nivel central pentru inscrierea in PNL, urmand ca aceasta mutare sa se concretizeze in perioada imediat urmatoare.

Contactat telefonic, Catalin Boboc – co-presedintele PNL Braila, a confirmat informatia, apreciind ca Mihai Danut ar reprezenta "o plusvaloare pentru partid" in contextul alegerilor locale de anul viitor.

 

PSD Braila il apara pe Liviu Dragnea: “Decizia instantei ridica mari semne de intrebare asupra viitoarelor campanii electorale”

$
0
0

DragneaOrganizatia Judeteana PSD Braila precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca “prin cazul “Liviu Dragnea” se poate genera o schimbare totala de paradigma in ceea ce priveste manifestarile democratice, cu toate consecintele absurde ce decurg din aceasta”, comentand pe larg decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. 

Social-democratii braileni considera ca prin condamnarea liderului PSD, dreptul de exprimare democratica a opiniilor a capatat “un mod de interpretare care ridica mari semne de intrebare asupra viitoarelor campanii electorale.”

“Daca indemnul adresat cetatenilor de a iesi la vot – indemn firesc, practicat in toate structurile democratice- este sanctionat, ne intrebam, de ce nu se ia in seama si indemnul in aceeasi conjunctura electorala exprimat fara echivoc de unii lideri politici, de a nu iesi la vot. Organizatia PSD Braila va indemna alegatorii sa isi exprime un drept constitutional, va face campanie si prin mesaje de mobilizare si promovare a PSD sau a liderilor si candidatilor proprii, aceste actiuni, cu respectarea prevederilor legale, facand parte din ratiunea de a fi a unui partid. De aceea, nu intelegem pentru ce altceva mai este necesara perioada de campanie electorala prevazuta de lege”, mai arata PSD Braila in comunicat.

"Organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate (…) Luati-i, ma, rugati-i frumos", i-ar fi spus Liviu Dragnea unuia din parlamentarii PSD din Alexandria, potrivit rechizitoriului intocmit de procurori privind fraudarea referendumului pentru demiterea presedintelui din iulie 2012. In acelasi rechizitoriu apar zeci de SMS-uri trimise de pe numarul de telefon al lui Dragnea "continand ordine sau recomandari coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane". Totodata, potrivit procurorilor, Dragnea a transmis o adresa prin care cerea organizarea de tombole in scop electoral, cerere pe care mai apoi a retras-o.

Instanta suprema l-a condamnat, vineri, 15 mai, pe Dragnea la 1 an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraudele de la referendumul pentru demitere lui Traian Basescu, din 2012, hotararea nefiind definitiva.

 


A DAT CU OISTEA-N GARD! Mortu, seful CJ: Raportul arata ca firma Titan nu a facut mancare pentru nunti si botezuri in cantina Spitalului

$
0
0

mortu 4La sfarsitul lunii trecute, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele interimar al Consiliului Judetean – Viorel Mortu, a lansat o acuzatie extrem de grava la adresa firmei care se ocupa de serviciul de hrana pentru pacientii Spitalului Judetean, afirmand ca in cantina unitatii spitalicesti s-a preparat mancare pentru diverse evenimente, cum ar fi nunti sau botezuri. Tot atunci, Mortu a anuntat ca a dispus desfasurarea unei anchete la Spital, aratandu-se revoltat de aceasta situatie.

Astazi, la o luna de la declaratiile respective, Viorel Mortu nu a mai fost atat de incisiv, fiind chiar zgarcit la vorba cand jurnalistii l-au intrebat despre ancheta care s-a incheiat in urma cu aproximativ o saptamana. Conform informatiilor obtinute de Ziarul Infobraila, in raportul care a fost intocmit in urma "cercetarilor" se precizeaza ca in cantina Spitalului Judetean nu a fost preparata mancare pentru nunti sau botezuri, fapt confirmat si de Mortu, cu jumatate de gura.

"Raportul asa arata, ca nu a fost pregatita mancare pentru evenimente", a spus seful CJ, lasand sa se inteleaga ca nu isi schimba opinia, insa ca aceste situatii nu au putut fi dovedite.

stefan fuseaDeclaratia sefului CJ facea referire directa la firma “Titan Edilitara” SRL, detinuta de Stefan Fusea-presedintele Camerei de Comert si Industrie Braila, care se ocupa de ani buni de serviciul de hrana pentru pacienti si al celui de spalatorie de la Spitalul Judetean, castigand licitatiile organizate pentru aceste servicii externalizate.

Atunci, Stefan Fusea - managerul firmei “Titan”,  a negat vehement faptul ca in cantina spitalului s-a pregatit mancare pentru nunti sau botezuri, catalogand afirmatiile lui Mortu ca fiind “periculoase”. Afaceristul a mentionat ca va apara imaginea societatii in instanta, “speculatiile de acest tip” cauzandu-i prejudicii “enorme”.

Dragomir, ii raspunde lui Mihai Danut: Nu ma fugareste niciun portarel cu amintiri din trecut si nici falimente nu scrie pe afacerile din viata mea

$
0
0

Marian DragomirDeputatul Marian Dragomir (PSD), i-a raspuns, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, senatorului Mihai Danut (PC), care se intrebase ce a realizat social-democratul la viata lui, afirmand ca nu are de ce sa ii fie rusine cu ceea ce a intreprins si ca firmele sale nu au intrat in faliment.

"In ceea ce ma priveste eu nu trebuie sa ma prezint la Mihai Danut. Dupa mine raman investitii in zona de Sud-Est a Romaniei, raman constructii la care se platesc taxe si impozite locale si cateva sute de angajati. Asta ramane si nu ma fugareste niciun portarel cu amintiri din trecut si nici falimente nu scrie pe absolut nicio afacere pe care am gestionat-o in viata mea", a spus Dragomir.

Dupa ce Ziarul Infobraila a publicat in exclusivitate informatia conform careia senatorul Mihai Danut, presedintele Organizatiei Judetene a PC, isi negociaza trecerea in PNL, deputatul PSD Marian Dragomir a lansat o serie de acuzatii voalate la adresa conservatorului.

“Nu pot fi parteneri la bine si la greu ci cauta refugii, negociaza cu toata lumea pentru a-si asigura propriul viitor politic. Migratia politica in functie de interesul personal reflecta un comportament duplicitar, o personalitate instabila, un individ ce poate fi usor de influentat sau manipulat”, a spus deputatul PSD.

In replica, Mihai Danut, care a recunoscut ca nu exclude varianta plecarii din PC, a precizat ca deputatul este portavocea liderilor PSD care “il pun pe el in fata”, intrebandu-se “cine este” Marian Dragomir.

“Pai am ajuns sa imi dea lectii Marian Dragomir despre ce inseamna etica intr-un partid? Eu nu am nicio treaba cu Marian Dragomir. Daca ei nu au curajul sa o spuna, il pun pe el in fata. Eu nu am nicio treaba cu el. Cine este el? Ce a realizat la viata lui?”, a declarat senatorul PC.

Mortu se plange ca procurorii DNA l-au lasat fara director economic: “E o drama!”

$
0
0

Mortu 2Presedintele interimar al Consiliului Judetean, social-democratul Viorel Mortu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca este “o drama” faptul ca institutia a ramas fara director economic, dupa ce Alina Rusu a fost acuzata de procurorii DNA Galati de abuz in serviciu si a renuntat la functie, fiind transferata la alt departament din cadrul CJ.

“O institutie precum Consiliul Judetean nu are director economic de trei saptamani. Este o drama! Am trimis documentele catre minister cu numirea unui nou director, dar hartia nu a venit inca”, a spus Mortu.

Seful CJ a mai declarat ca functionarii din departamentul economic au refuzat sa preia functia lasata vacanta de Rusu, dar ca a gasit o persoana care sa ocupe acest post, “extrem de bine aplicata pe secventa economica”.

Rusu Alina, directorul economic al Consiliului Judetean, cunoscuta ca fiind o apropiata a fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, este urmarita penal in dosarul “Sportul”, fiind acuzata de procurorii DNA Galati de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. 

Conform DNA, Alina Rusu a aprobat, in perioada 1 februarie 2008-15 decembrie 2010, finantarea din bani publici a cluburilor locale de fotbal si handbal, fara sa respecte prevederile legale, respectiv, fara a exista angajamente legale, respectiv hotarari ale Consiliului Judetean de aprobare expresa a sumelor incasate de CF Braila si HC Dunarea.

Prin actiunile sale, spun procurorii anticoruptie,  Rusu a determinat producerea unui prejudiciu de peste 1 milion de euro , concomitent cu obținerea unui folos patrimonial in valoare de 1.300.000 lei pentru SC CLUBUL DE FOTBAL SA Braila si a unui folos patrimonial in valoare de 3.942.360 lei pentru ASOCIATIA HANDBAL CLUB „DUNAREA” Braila.

 

Festivalul “Grigoriu”, sub bagheta lui Mortu: Nu mai transmite TVR , ci televiziunea de casa a lui Mazare – aflata in vizorul DNA

$
0
0

Grigoriu 2Vineri, 29 mai, se da startul editiei a XI-a a Concursului International de Muzica Usoara "George Grigoriu", evenimentul desfasurandu-se pe parcursul a trei zile. La concursul organizat de Consiliul Judetean si Centrul de Creatie vor participa cantareti din Romania, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Cuba si Elvetia.

Daca in anii trecuti, Festivalul "Grigoriu" a fost transmis in direct la postul public de televiziune, anul acesta situatia este cu totul alta, seful Consiliului Judetean, social-democratul Viorel Mortu, intampinand dificultati in negocierea cu TVR. Mai precis, Televiziunea romana a conditionat transmiterea live a concursului de plata datoriilor din anii trecuti, cand Consiliul Judetean "a uitat" sa mai plateasca serviciile prestate la editiile anterioare.

Viorel Mortu ne-a declarat ca nu a putut remedia "repede" aceasta situatie si ca a decis inlocuirea TVR cu NEPTUN TV, o televiziune regionala, aflata intr-un scandal public urias, dupa ce procurorii DNA au descins de mai multe ori la sediul acesteia.

"S-au ignorat platile din anii trecuti. Sunt din urma niste elemente care tulbura colaborarea si pe care eu nu le pot corija repede. Am gasit o televiziune de nivel national, de regional, ma rog. Am gasit Neptun TV. Da, aia cu DNA, dar nu asta conteaza, ca stiu ca dumneavoastra sunteti mai contondent. Eu vreau sa fie o editie normala, un spor de frumusete pentru Braila", a mentionat Mortu.

Procurorii anticoruptie au aratat ca NEPTUN TV este controlata de Radu Mazare, fostul primar al Constantei, prin intermediul administratorului Sorin Strutinsky, si ca angajaţii Soti Cable Neptun au o relaţie de subordonare faţă de fostul edil. Mai mult decat atat, conform presei centrale, Radu Mazare si fratele acestuia, senatorul PSD Alexandru Mazare, au solicitat mai multor afaceristi sa faca sponsorizari catre NEPTUN TV. 

"Despre relatia dintre Radu Mazare si societatea SC Soti Cable Neptun TV SRL stie foarte multe si Marius Calcan, fostul director al TV NEPTUN. De la acesta stiu ca Radu Mazare le dadea ordine cu privire la materialele ce trebuiau difuzate si, in acelasi timp, ii certa pentru ca aveau cheltuieli prea mari si ca el trebuie sa faca eforturi sa dea bani de la primarie si de la consiliu pentru finantarea societatii SC Soti Cable Neptun TV SRL", spune in martor, conform unei declaratii aflate la dosar si publicata de stiripesurse.ro.

ACUZATII FARA PRECEDENT / Seful Achizitiilor Publice din CJ Braila vine beat la munca / “E nevoie sa aduc fiola?”

$
0
0

vrabie infobrailaFostul sef al Consiliului Judetean, liberalul Ovidiu Nechita, l-a acuzat, in plenul Consiliului, pe directorul Achizitiilor Publice din cadrul institutiei, Marian Vrabie (foto), ca vine la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice. Mai mult decat atat, conform lui Nechita, actualul sef al CJ, PSD-istul Viorel Mortu, ar avea cunostinta despre aceasta situatie.

“Cand am fost sa vorbesc cu domnul Vrabie despre aceste probleme, intotdeauna era baut, era sub influenta bauturilor alcoolice. Dumneavoastra (n.r. Viorel Mortu) stiti foarte bine aceasta problema, ati dat si o dispozitie in sensul acesta, sa nu se mai consume bauturi alcoolice. E nevoie sa aduc si eu fiola de la masina? Stiti foarte bine de ce ati dat acea dispozitie si catre cine era directionata. Bine ati facut, numai ca trebuie sa si urmariti daca se respecta”, i-a spus Nechita presedintelui CJ.

PNL-istul Ovidiu Nechita s-a mai plans de faptul ca, in ultimele 10 zile ale mandatului de presedinte interimar al CJ, nu a putut discuta cu Vrabie pe marginea mai multor proiecte de hotarare , acesta fiind sub influenta bauturilor alcoolice.

In apararea directorului, care a ramas mut cand a auzit declaratiile fostului sau sef, a sarit Viorel Mortu, precizand ca intradevar a dat o dispozitie prin care interzicea consumul bauturilor alcoolice in timpul programului de munca, insa nu special pentru Vrabie.

“Masura data de mine este o masura data in toate institutiile publice de oriunde. Se stie ca nu are voie, dar sa fie  spus si de mine ca nu are voie. Am dat o dispozitie catre toate persoanele din Consiliul Judetean”, a concluzionat Mortu.

Fara sa faca prea multe comentarii, directorul Achizitiilor Publice nu a mentionat decat ca este dispus sa sufle oricand in fiola.

VIDEO Indiferenta care poate ucide / “Simionescu sa ne conduca dintr-o groapa. Ar fi simbolic pentru Braila” / Primarul spune sa reducem viteza

$
0
0

gropi brailaMoartea pandeste pe strazile Brailei, in timp ce primarul Simionescu le transmite soferilor ca ar trebui sa reduca viteza atunci cand trec pe drumuri impanzite de gropi, de parca n-ar vedea ca acestea arata mai rau decat dupa un bombardament.  

Dincolo de cosmarul nesfarsit al soferilor, ramane indiferenta nesfarsita a autoritatilor locale, care daca n-ar putea sa ucida, poate si-ar gasi rezolvarea la alegerile de anul viitor.   

In noaptea de marti spre miercuri, la doar 200 de metri de Bulevardul Dorobantilor, la intersectia strazilor Mihai Bravu si Closca, un brailean a fost ranit usor dupa ce a trecut cu masina printr-un sant de aproape un metru, care nu era semnalizat.  Barbatul s-a ales cu rani usoare la cap si cu doua fracturi costale, airbag-urile salvandu-l  de la ceea ce putea fi o tragedie.

Autoturismul a fost serios avariat, rotile de pe partea dreapta s-au strambat, iar cauciucurile au fost taiate in momentul traversarii santului, fiind la un pas de a se rasturna

“La un moment dat a trecut o masina pe langa noi si numai la cateva secunde s-a auzit o bufnitura groaznica. Dupa cum puteti vedea in fotografii, o minunatie de groapa nesemnalizata a facut o victima nevinovata. Soferul a avut un noroc extraordinar de mare si a scapat doar cu doua fracturi ale coastelor si cu o leziune craniana care parea minora. Masina este insa praf”, a precizat un martor al accidentului, care a si postat o serie de fotografii pe o retea de socializare.

Locuitorii din zona spun ca de mai bine de doua saptamani santul a stat neacoperit si nesemnalizat, de multe ori vazand cum mai multi soferi au fost la un pas de a intra in santul sapat de Compania de Utilitati Publice “Dunarea”.

simionescu-aurel“E de vreo 2-3 saptamani asa. Conducerea Primariei e de vina. Sunt prea multe gropi, nu doar asta. Un vecin era sa intre chiar in groapa asta. Daca era de o saptamana, mai ziceam, dar e de 3 saptamani.  Nu e semnalizat, au legat un bat, dar l-au luat copiii”, ne-a declarat un brailean care locuieste pe strada Mihai Bravu.

Dupa ce fotografiile au facut inconjurul retelelor de socializare, ieri, CUP Dunarea, cel mai probabil la ordinul primarului Simionescu – vinovatul pentru aceasta situatie in ochii internautilor, a acoperit santul cu pamant si piatra.

“Asta e nesimtire, insa cel mai grav e ca, uite, pot sa moara oameni, sa ramana ologi pe viata. Te nenorocesti pentru ca astia sunt incapabili si ii doare undeva de noi. Nu vedeti, avem strazi mai proaste decat la Ianca sau Faurei. Simionescu sa ne conduca dintr-o groapa, ar fi simbolic”, a precizat Sandu H., un locuitor de pe strada Closca.

Brailenii de pe strada Mihai Bravu mai povestesc ca muncitorii de la CUP Dunarea ar fi fost chiar iritati atunci cand o femeie le-a atras atentia ca pleaca si lasa nesemnalizat santul, raspunzandu-I ca “cine nu vede, sa stea acasa”.

“Eram aici, era si vecina mea cu nepotul, cand i-a zis o doamna care venea de la piata unui muncitor ca nu ajunge un bat infipt in groapa aia si el i-a zis ca “cine nu vede, sa stea acasa”. A plecat si femeia aia, ce era sa faca. Si parca a doua zi, erau copii pe strada, au luat batul si a ramas asa”, a mai adaugat Sandu H. .

Mihai Chirita, directorul Companiei de Utilitati Publice “Dunarea” nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la aceasta situatie.

Portretul succesorului unui baron / Viorel Mortu: Sef stalinist la invatamant, PSD-ist tacut sub Stancu si presedinte CJ cu doua fete

$
0
0

Mortu infobrailaConsilierul judetean Gheorghe Chiru (PNTCD), fost vicepresedinte al Consiliului Judetean si unul dintre personajele cu state vechi in politica locala, a conturat, in cadrul unei conferinte de presa, portretul social-democratului Viorel Mortu, cel ales de PSD, la sfarsitul anului trecut, sa ii succeada lui Gheorghe Bunea Stancu la sefia Consiliului Judetean. 

Chiru spune ca Mortu, cel care a condus ani buni Inspectoratul Scolar Judetean, si-a creat o imagine artificiala in cele aproape 6 luni de cand se afla la carma judetului, menita sa imbunatateasca imaginea partidului dupa “Epoca Stancu” si total opusa realitatii.

Mortu a fost consilier judetean in perioada in care fostul baron Bunea Stancu a transformat judetul Braila in propria mosie, insa niciodata nu i s-a opus, “nu a miscat in front”, prezenta sa la sedintele CJ trecand neobservata, spune Chiru.

Despre mandatele lui Viorel  Mortu la sefia invatamantului, taranistul afirma ca, in primul mandat, in perioada 1994-1997, actual sef al judetului era privit ca un zbir, conducand in stil “stalinist” o institutie pe care a refuzat sa o rupa de randuielile mostenite din comunism.

“Domnul Mortu a fost si eternul sef al Inspectoratului Scolar, unde lumea isi luase campii la un moment dat. Atunci, problema se punea ca inainte de 1989. Asa a fost sef la inspectorat, in stil stalinist. Era mai mult decat autoritar, era prigoana. A ramas o imagine trista”, a declarat consilierul judetean, sustinand ca, “din nefericire pentru Mortu”, mai traiesc oameni care au simtit pe propria piele acele vremuri.

Ales, pe data de 23 decembrie 2014, de catre majoritatea formata in jurul PSD, in functia de presedinte interimar al Consiliului Judetean, Mortu a fost, in ochii opiniei publice,  dar chiar si ai clasei politice, cel mai potrivit PSD-ist pentru a ocupa fotoliul de la etajul I al Palatului Administrativ, fiind apreciat mai ales pentru decenta si cumpatarea de care a dat dovada de-a lungul timpului. 

Desi a dovedit ca are mari carente in a conduce o institutie precum Consiliul Judetean, plangandu-se de fiecare data cand are ocazia de “greaua mostenire” lasata de Stancu, Viorel Mortu, isi continua Chiru portretul, se consuma enorm atunci cand vine vorba de imaginea sa publica, aratand in fata camerelor de luat vederi o fata, iar in interiorul CJ o alta, mult mai apropiata de cea pe care o avea cand conducea invatamantul.   

“Acum, la Consiliul Judetean, s-a prezentat in exterior altfel. Fiind scriitor, nu este un tip care nu intelege ca e nevoie de schimbare si ca trebuie sa vii cu alta fata. In exterior e intr-un fel, in interiorul Consiliul Judetean e altfel. In interiorul institutiei isi pastreaza clar atitudinile de cand era sef la Inspectoratul Scolar, insa in exterior arata altceva”, a concluzionat Gheorghe Chiru.

Viorel Mortu este nascut la Braila, pe 18 decembrie 1949, avand o experienta de peste 40 de ani la catedra. In perioada 1972 – 1989 a fost profesor la Scoala din Movila Miresii, apoi director al Casei Corpului Didactic Braila pana in 1994, apoi sef al Inspectoratului Scolar pana in 1997, functie pe care a mai detinut-o in perioada 2000-2004 si 2008-2009. 

Din anul 1991, Viorel Mortu este profesor de Limba si literatura romana la Colegiul National “Gh. M. Murgoci”. Este casatorit si are doi copii

 


EXCLUSIV Procurorii DNA il iau cu asalt pe Simionescu / Directorul Anghelescu, audiat la DNA / In vizor, terenuri concesionate “Hercules”, firma controlata de Stancu

$
0
0

stoica anghelescuProcurorii anticoruptie merg mai departe in dosarul in care, conform unor surse judiciare, sunt vizati primarul Aurel Simionescu, Stoica Anghelescu (foto) – directorul Finantelor Publice Locale, dar si mai multi functionari din cadrul Serviciului Licitatii, Achizitii Publice. Demararea cercetarilor in acest dosar a fost anuntata in exclusivitate de Ziarul Infobraila in urma cu trei luni.

Conform informatiilor obtinute de Ziarul Infobraila, Anghelescu, “seful banilor Primariei”, a fost audiat de procurorii DNA Galati la sfarsitul lunii trecute, in perioada in care primarul Simionescu se afla intr-o vizita oficiala in Turcia. Directorul Finantelor a fost chestionat in legatura cu modul in care, la inceputul anului trecut, Primaria a concesionat pentru 49 de ani firmei “Hercules”, controlata prin Bursagrirom de catre

Gheorghe Bunea Stancu – fostul presedinte al Consiliului Judetean si fostul sef de partid al edilului, terenuri in suprafata de 6,6 ha in zona Vadul Ghecetului.

Pe numele lui Anghelescu, in varsta de 66 de ani, ne-au precizat surse judiciare, ar fi inceput urmarirea penala. De asemenea, “al doilea primar al Brailei”, cum este cunoscut directorul Finantelor Locale, intentioneaza sa iasa la pensie in perioada imediat urmatoare, desi a implinit cu mult timp in urma varsta de pensionare.

Caietele de sarcini pentru atribuirea celor trei loturi de teren, in suprafata totala de 6, 6 ha,  dar si tot ceea ce tinea de organizarea licitatiei, au fost aprobate de catre consilierii locali prin intermediul unor hotarari de CLM, initiate de primarul Simionescu.

In acest dosar, DNA Galati a solicitat in ultimele luni mai multe documente Primariei, care le-au fost puse la dispozitie procurorilor.

Intrebat de jurnalistii Infobraila, in luna martie 2015, daca are cunostinta despre faptul ca DNA a inceput cercetarile cu privire la o serie de licitatii organizate de Primarie, Aurel Simionescu a precizat ca informatia este reala.

"Da au fost solicitate documente de la Primarie de catre DNA. Nu stiu sa spun pe de rost cand au fost solicitate. Le-am transmis pentru ca este un termen in care trebuie sa trimiti clarificarile respective", ne-a declarat atunci edilul.

Stancu si DNA

Reamintim faptul ca, pe data de 7 august 2014, DNA Galati l-a retinut pentru 24 de ore pe seful Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, intre timp revocat din functie, dupa ce au efectuat perchezitii la domiciliul acestuia dar si la sediul Consiliului. Procurorii il acuza pe fostul presedinte al CJ de abuz in serviciu si conflict de interese.

Potrivit procurorilor, in perioada 2009-2010, Bunea Stancu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, si-a incalcat atributiile de serviciu, in contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achizitii publice pentru realizarea unor obiective de interes local si judetean, organizate de CJ.

La inceputul lunii februarie 2014, Ziarul National a publicat un articol conform caruia Bunea Stancu i-a avertizat pe colegii de partid ca daca va fi anchetat de DNA va trage tot judetul dupa el. "Nu o sa pic doar eu ca prostul, va iau pe toti dupa mine! Pe toti! Pana si pe procurorii care m-au scos pan acum! Ma duc eu, trag tot judetul dupa mine, si Bucurestiul, ne ducem, cu totii la mititica!", a spus Stancu conform sursei citate.

 

Baronul fara voturi sau al doilea primar

$
0
0

ANGHELESCU_PRIMARIE_INFOBRAILADin 1991,

maldarele de bani publici au purtat un singur nume, spus apasat de fiecare gura care purta vreun interes greu de deslusit.

partide, alegeri si primari s-au predat in fata unei iscalituri care a starnit administratia locala de fiecare data cand incremenea sub greutatea itelor incurcate.

el a deslusit tot ce nastea mai pocit drumul intortocheat al paralelor, el a simtit pentru intreg sistemul fosnetul bacnotelor care trec dintr-o mana-n alta. Doar zanganitul monedelor i-a fost strain.

el si-a succedat propria persoana, finisandu-si istetimea pana la dibacie de fiecare data cand simtea ca vremurile ii sunt potrivnice.

el a miscat tot ce parea de neclintit din varful unei penite.

el e "baronul banilor", "al doilea primar", "domnul", el e reprezentarea cea mai riguroasa a putregaiului care a contagiat administratia la jocuri mari si siretlicuri de partid.

el e vesnicia care are culoare de partid.

el e "baronul" fara voturi, ascuns miseleste, dar strategic, in spatele unei usi care se deschide doar la freamat indelungat.

el e  Lungu, Cibu si Simionescu.

el e linistea vremurilor tulburi.

el a fost audiat de procurorii anticoruptie.

Si de aici incepe totul.

el e 

Nume si Prenume
Anghelescu Stoica

Data nasterii
16 octombrie 1948

Experienta Profesionala
2008 – 1991

Unitatea Administrativ Teritoriala a Municipiului Braila
Directia Finantelor Publice Locale in functia de  Director Executiv
Activitate financiar contabila, coordonare elaborare buget local, proiecte finantare externa

VIDEO Sectia de chirurgie interventionala E GATA, dar fara aparatura, mobilier si medici / Mortu, “inaugurare” cu intarziere si promisiuni imposibile

$
0
0

chirurgieIeri, seful interimar al Consiliului Judetean, social-democratul Viorel Mortu, i-a invitat pe jurnalistii din presa locala, la ora 11:00, sa viziteze Sectia de chirurgie interventionala din cadrul Spitalului Judetean, despre care spune ca va fi functionala “destul de repede, in doua-trei luni”. 

Mortu a ajuns la intalnirea programata chiar de el abia la 11:30, dupa ce jurnalistii i-au inrosit telefonul.

Desi termenul final al investitiei era in august 2014, neintelegerile dintre Consiliul Judetean si constructor – firma austriaca Vamed, au facut ca abia luna aceasta cladirea in care va functiona sectia sa fie gata, insa fara…mobile, aparatura si fara medici. De asemenea, Vamed mai trebuie sa realizeze strapungerea care uneste noua cladire de spital si pentru care constructorul cere mult mai multi bani decat era stabilit in proiectul initial.

“Nu discutam acum aceasta problema. As vrea sa o amanam pentru mai tarziu. La televizor am vazut mereu…alta intrebare”, a spus reprezentantul Vamed, in prezenta sefului CJ, atunci cand a fost intrebat de strapungere.

Totusi, Viorel Mortu este increzator si spune ca sectia va fi functionala in maxim 3 luni, fiind insa evaziv atunci cand jurnalistii l-au chestionat pe tema neintelegerilor dintre CJ si Vamed. 

Ceva mai realist, managerul spitalului, dr. Mihail Iugulescu, spune ca sectia va deservi sapte judete, insa abia in luna noiembrie.

“Speram sa decurga rapid achizitiile de apartura medicala si mobilier si intr-un mod optimist sectia va fi gata in luna noiembrie, la sfarsitul acestui an, insa intr-un mod mai larg abia in ianuarie-februarie”, a afirmat Iugulescu.

MITA LA RUTIERA / Pentru ca primeau atat de multe spagi, politistii dadeau avertismente persoanelor fara adapost sau vecinilor ca sa aiba activitate / Agent: Colegii ma jigneau ca nu luam spaga

$
0
0

Politia-Rutiera1Pentru ca aveau buzunarele doldora de spagi si astfel nu mai constatau incalcarile legislatiei rutiere, unii dintre cei 22 de politisti de la Rutiera, trimisi in judecata de procurorii Parchetului General, intocmeau procese verbale cu sanctiunea “avertisment” pe numele unor vecini sau a oamenilor strazii pentru ca sefii sa vada ca au activitate. 

Astfel, braileni care nu au savarsit vreo abatere erau sanctionati pentru “traversare neregulamentara”.

De exemplu, agentul Meirosu Cosmin Valentin a fost inregistrat de anchetatori in timp ce ii povestea unei colege cum a dat “un avertisment” unei persoane fara adapost. 

“Eu nu le dau amenda la astia ca si asa sunt batuti de Dumnezeu. Le mai dau si eu amenda… . Dar oricum, daca asta-i un avertisment nu se baga nicaieri, nu intereseaza pe nimeni, doar sa stie cineva anume, stii, ca i-am dat eu asa, sa verifice daca e viu”, a spus Meirosu conform jurnalistilor EVZ.

Agentul sanctiona persoanele folosindu-se de datele de identificare din bazele Politiei, de cele mai multe ori cei sanctionati fusesera audiati.  Meirosu Cosmin distrugea exemplarul procesului-verbal care trebuia inmanat contravenientului. 

Si agentul Aurelian Cioroiu se lauda ca dadea avertismente pentru „traversare neregulamentara” pe numele unor persoane care nu au incalcat niciodata legea.  Un astfel de caz este al unei vecine a politistului, Ioana Bogos.

„E din parohia mea, de acolo. Nascuta in 1941, e batrana”, povestea si Cioroiu, mai arata sursa citata.

Ce au declarat politistii in fata procurorilor: "Am un copil minor si sotia bolnava!"

Agentul Marius Bunea, nepotul fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor, insa va avea ocazia sa vorbeasca in fata judecatorilor pe masa carora a ajuns dosarul instrumentat de Parchetul General.

Politistul Cristian Balan, care conform inregistrarilor il invata pe soferul care ii dadea mita sa se fereasca de discutiile telefonice, a recunoscut in fata procurorilor ca a primit de doua ori mita: „Sumele de bani pe care le-am primit nu mi se dadeau efectiv in mana, ci conducatorul auto oprit venea la masina noastra MAI si ii lasa in portiera usii ramasa deschisa.”

Si agentul Fanel Podaru si-a recunoscut vinovatia, afirmand ca a cerut bani soferilor care incalcau legea „fortat de starea materiala”, regretand faptele

Un alt politist spagar, agentul Alexandru Constantin, le-a marturisit procurorilor ca „regreta enorm” faptele retinute in sarcina sa, cerandu-le sa fie cercetat in libertate pentru ca sotia sa este bolnava, avand de asemenea si un copil minor.  

Ionuț Urse a negat acuzatiile procurorilor, mentionand ca nu a primit niciodata spaga. Mai mult decat atat, agentul sustine ca colegii sai, printre care si Balan Cristian, il jigneau pentru ca nu lua spaga.

„Imi ziceau (n.r. colegii) ca sunt un prost pentru ca nu sunt smecher ca ei. (…) Eu sunt o persoana cinstita si nu am luat niciodata de la vreo persoană cu titlu de mita vreo suma de bani sau bunuri. Imi iubesc profesia pentru ca m-am luptat sa ajung aici, sa invat, si nu vreau sa-mi pierd serviciul pentru faptele vreunui coleg care a incalcat legea”, le-a spus Urse anchetatorilor.

In acest moment, 3 politisti se afla in arest preventiv (Pascu Dragos, Ion Emanuel si Meirosu Daniel), 8 politisti in stare de arest la domiciliu (Oprescu Florian Valentin, Balan Cristian, Podaru Fanel, Bunea Marius, Hagiu Daniel, Meirosu Cosmin Valentin, Paraleu Alin Petrisor si Simion Marius), iar 11 sub control judiciar (Cioroiu Aurelian Emanuel, Mocanu Adrian Ionut, Bunea Valentin Eugen, Manea Gheorghe, Constantin Alexandru, Burlacu Victor, Custura Dragos Constantin, Urse Ionut, Ilie Adrian, Grigoriu Ionut si Farcas Stanica).

In perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, inculpatii, agenti de politie din cadrul Politiei Municipiului Braila – Biroul Rutier si Biroul de ordine publica, au primit bani sau alte foloase necuvenite din partea unor conducatori auto care erau depistati in trafic ca au incalcat normele legale referitoare la regimul rutier, in schimbul nesanctionarii acestora.

Sumele de bani primite de catre inculpati variau intre 100 si 1500 de lei si erau remise politistilor, fie in documentul RCA, fie in palma cu ocazia strangerii de mana sau in portbagajul autoturismului din dotare.

Modul de operare precaut si planificat al inculpatilor, precum si limbajul codificat utilizat in a pretinde sume de bani, denota o specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze identificarea si tragerea la raspundere penala.

 

Motiunea are efecte si la Braila: Nazare, schimbat de la sefia filialei PNL si inlocuit cu Mihai Danut (ex PRM, PP-DD, PC)

$
0
0

Mihai-Danut-a-revenit-in-politicaFost lider PRM, PP-DD si apoi PC, senatorul Mihai Danut a trecut in barca liberalilor cu acte-n regula, inlocuindu-l pe deputatul Alexandru Nazare, fost ministru in Guvernul MRU, la sefia PNL, cu doar cateva zile inainte de motiune. Astfel, noul co-presedinte al PNL, din partea PDL, va fi Mihai, in timp ce Boboc ramane co-presedinte din partea vechilor liberali.

Mutarea vine dupa mai bine de 5 luni de razboi intre vechii liberali si democrat-liberali, timp in care co-presedintele Alexandru Nazare nu a mai facut nicio declaratie publica legata de administratia sau politica locala.

Informatia a fost confirmata de senatorul Mihai, care a precizat ca in cateva saptamani spera sa se intalneasca cu noii sai colegi proveniti din PDL.

In decembrie 2014, pe fondul acestui conflict, Nazare a demisionat de la sefia PNL, acuzandu-i pe vechii liberali ca participa la guvernarea locala alaturi de PSD. Dupa doar cateva saptamani de la aceasta decizie, deputatul a fost reconfirmat in functie de Vasile Blaga.

"Am explicat aceste lucruri in interiorul partidului, in sedinta Biroului reunit al PNL Braila din seara zilei de 12 decembrie, cand am oferit multiple argumente pentru care nu mai trebuie sa toleram ambiguitati in legatura cu statutul nostru politic la nivel local daca ne dorim cu adevarat victoria in alegerile ce vor urma in 2015 si 2016. Majoritatea Biroului reunit a avut o alta parere. Respect opinia colegilor, nu doresc sa fac public continutul discutiilor, dar nici nu mai pot gira din calitatea de co-presedinte un traiect politic in care nu cred", a spus atunci Nazare.

Senatorul PC Cristian-Danut Mihai a anuntat ieri, in plenul Senatului, ca a demisionat din PC si s-a inscris in PNL, urmand sa activeze in grupul senatorilor liberali.

 

Viewing all 348 articles
Browse latest View live